Head up display houd jouw ogen op de weg

Een opkomende gadget van de afgelopen jaren is het head up display. De bedoeling van ee head up display is dat de bestuurder de nodige gevens om auto te rijden in zijn ruit/zicht veld ziet. Hierdoor hoeft de bestuurder voor info niet meer de ogen van de weg te houden.  Dit is veiliger en wij vinden dat het ook confronterender is. Je sniet constand de snelheid in beeld en in ons geval (audi) ook de maximale snelheid waardoor je de heletijd word geconfronteerd dat je te hard rijd. Op ons werkt dat positief, je gaat minder snel ‘’veel’’ te hard rijden, omdat je er meer van bewust bent dat je veelste hard rijd.

De techniek achter de head up display gaat al heel ver terug. Het is oorsprongkelijk iets wat in het leger is ontwikkeld, en als eerste werd gebruikt in jachtvliegtuigen en later ook op helicopters. In de jaren 40 hadden ze al een doorzichtige lens waar dan de gegevens op geprojecteerd werd. In 1988 Kwam de Oldsmobile Cutlass en Pontiac Grand Prix met deze techniek naar de auto’s. Dit was vooral een gadget en tegenwoordig is het vooral een veiligheids feuture.

Je vind het tegenwoordig steeds meer terug in moderne auto’s en ook in motor helmen. Ook is het achteraf te monteren met een paar universele simpele gadgets maar dit is vaak net niet. Pioneer heeft tegenwoordig een seriues aftermarkert systeem. Deze monteer je aan je zonneklep en dan kun je een glazen klepje omlaag klappen. Boven in je gezichts veld zie je dan dat glazen stukje waar op de verschillende gegevens zijn geprojecteerd. Een mooi alternatief als je toch een head up display wilt maar geen nieuwe auto kunt kopen. Echter vinden wij het wel een nadeel dat hij niet draadloos is en dat het relatief diefstal gevoelig is en er nogal een lompe kast aan je zonneklep hangt.

Op de afbeelding hier onder zie je het Pioneer systeem in een auto gemonteerd en werkend.

after head up

Meer weten over autogadgets en weetjes? Like onze Facebook of Twitter pagina, en blijf op te hoogte van onze blogs, met de nieuwste en handigste autogadgets van dit moment

Thema’s : Veiligheid Infortainmend Telefoon
Zoekwoorden: Auto, gadget, head up display, hud, pioneer, navigatie, helmen, weg, zicht veld, autosnufjes, autoblog, gadgetblog

Plaats een reactie